Evlilik insan yaşamının kalitesine dair bir barometre gibidir. Yaşamınızın kalitesi evliliğinize bakarak anlaşılabilir. Ve bu paralelde iyi bir evlilik kişinin ruhsal sağlığını koruması için mükemmel bir araçtır. Kişinin ruhsal dalgalanmalarına karşı liman, kişinin kendisini tanıması adına bir ayna, hayatın içinde kaybolduğunda rotasını bildiren deniz feneri, hayatının habersizce gelen ruhsal travmalarına karşı sigorta görevi görür. Bu nedenle evlilik pek çok psikolojik fonksiyonu olan ruhsal bir ihtiyaçtır. Her ne kadar toplumun direği de olsa kimse topluma direklik yapmak için evlenmez. Herkes psikolojik tatminini yaşamak için evlenir.
1Mutlu Evliliğin Sırrı Sizlersiniz:
İnsan hayatındaki en önemli sosyal olgulardan bir tanesidir evlilik. Hem bireyin hem de meydana getirecekleri yeni nesillerin huzurlu ve mutlu olabilmeleri, sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için bazı şeyleri bilmeleri ve çaba harcamaları gerekir. Nasıl bir araba aldığımızda sadece onu elde etmekle görevimizi tamamlamış olmuyorsak; evlilikte de sadece nikah masasında imzayı atmak ile yapılmıyor. Çaba harcamamız, özen göstermemiz ve fedakarlıklarda bulunabilmeyi göze almamız gerekiyor. Siz imzayı atmış olanlar, her şey daha yeni başladı. Henüz atmamış olanlara ise şunu söylemek istiyorum. İmza ile her şey bitmiyor.
2Doğru Eş Seçimi İçin Kendinizi Tanıyın:
Evlilik öncesi dönem’de bahsedilen en önemli problemlerden birinin doğru eşi seçebilmek olduğu düşünülür. Fakat doğru eşi seçmeden önce yapılması gereken çok önemli bir şey var. Kendinizi ne kadar iyi tanıyabilir, analiz edebilirseniz; eşinizi o kadar doğru ve uyumlu seçebilirsiniz. Önce kendinizi tanıyın, nelerden hoşlanırsınız, evlilikten beklentileriniz neler, eşinizden beklentileriniz neler, kendiniz neler verebilirsiniz, eşinizi ne kadar tolere edebilir, onun için ne gibi fedakârlıklarda bulunabilirsiniz. Sosyallik mi daha önemli sizin için, yoksa yalnız mısınız.
3Aile Terapisine Ne Zaman Başvurmalıyız?
Evlilik Evliliğinde sorun yaşayan, sık sık kavga eden pek çok çiftin kafasındaki sorulardan biri “biz iyi bir çift değil miyiz?” sorusudur. Tartışmak, her konuda aynı düşünmemek, farklı beğeni ve zevklere sahip olmak sizin uyumsuz ve anlaşamayacak bir çift olduğunuz anlamına gelmez. Önemli olan her konuda anlaşmak değil, birbirinizi anlayışla karşılamak ve o şekilde kabul etmektir. Bir aile terapisi seansına başlama noktası tartışmaların kavgaya dönüştüğü, birbirinizi anlamak yerine değiştirmeye çalıştığınız ve iletişim kuramadığınız noktada başlar. Birbirinizi anlayamıyor, dinleyemiyorsanız; iletişim probleminiz varsa; güven konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, aileler ile ilgili gerilim varsa, ebeveynlik ve çocuk sorunları veya cinsel sorunlar yaşıyorsanız, bir aile terapistine ve aile terapisi seanslarına ihtiyacınız var demektir.
4Boşanma Sürecinde Aile Terapisti:
Artık beraber paylaşımlarda bulunabilmek, anlaşılmak, değerli hissettirmek ve hissedilmek, baş başa vakit geçirmek ama aynı zamanda özgür yaşamak istiyoruz. Aile terapisi seanslarında aile terapistlerinin en sık karşılaştığı sorunların başında artık paylaşımların azalması, iletişimin yetersiz olması gibi sorunlar geliyor.