Çiftler arasında pek çok sorun yaşanmaktadır.Genellikle sorunlar eşler arası iletişim,kendi aileleri ve eşlerinin aileleri ile olan ilişkileri, ekonomik sıkıntılar, toplumsal hayata yönelik davranışlar, sorunlarını çözmede kullandıkları yollar, çocukların yetiştirilmesindeki farklı bakış açıları,cinsel problemler v.b gibi konularda olabilmektedir. Özveri ve saygıyla çözülebilen bu problemler kimi zaman hayatları yaşanmaz hale getirip ev hayatını cehenneme çevirebilir.Peki bu durumda ne zaman,ne yapmak gerek.
Aşağıdaki durumlarda bir ilişki, danışmanlık desteği ile veya desteksiz olarak gözden geçirilmelidir:
Eşlerden biri mevcut ilişkiden dolayı psikosomatik rahatsızlıklar yaşamaya başlıyorsa.
Neredeyse her zaman bu sayılanlardan birden fazlası birlikte ortaya çıkıyor. Önceleri eşlerden birinin (neredeyse her zaman kadının) girişimiyle birbiriyle konuşulmaya çalışılıyor.
Çok kez de eşlerden diğeri buna karşı bir kalkan oluşturuyor veya saldırgan suçlamalarda bulunuyor ve çift bir kısır döngü içinde dönüp duruyor. Karşısındakini dinleyememe, karşısındakinin gereksinimlerini anlayamama, kendi hayal kırıklıklarını listelemek ve haklı çıkmaya çalışmak her gün yaşanan konulara dönüşüyor.
Çift-Evlilik danışmanlığı nasıl yardım sağlar?
Eş danışmanlığı yerleşmiş iletişim kalıplarını kırmaya yardımcı oluyor. Genellikle tekli veya ikili oturumlar düzenleniyor. Danışman, sorunlu alanları çift ile birlikte ortaya çıkartmaya ve ortak danışmanlık hedeflerini belirlemeye çalışıyor.
Benim yürüttüğüm evlilik danışmanlığında, çiftlerin sıkça şikayetçi olduğu çok sayıda soruna ilişkin bilgiler alabileceksiniz.
Bazen de birlikte yaşamak mı yoksa ayrılmak mı istenildiğini anlamak da bir danışmanlık hedefi olmakta. Ardından rol oyunları yardımıyla yeni davranışlar öğrenilmekte. Kendini gözlemleme, eşini dinleme, ona geri bildirim ve yapıcı önerilerde bulunma alıştırmaları, psikolojik danışmanın konuları arasında yer alıyor.
Çift-Evlilik danışmanlığı şunlara yardımcı olmakta
Yaşam öyküsü analizinin yardımıyla eşinin davranışını anlamak
Kendi isteklerinin farkına varmak ve bunları dile getirmek
Eşinin isteklerinin yeniden farkına varmak
Hayal kırıklıklarını ve korkuları dile getirmek
Kızgınlığı uygun biçimde ifade etmek
İlişkiye yönelik uygun olmayan beklentileri fark etmek
Yanlış anlamaları ve önyargıları ortadan kaldırmak.
Eşimi çift danışmanlığına katılmaya nasıl ikna edebilirim?
Çift danışmanlığının önkoşulu, eşlerden her ikisinin de değişmeye hazır olmasıdır. Genelde eşlerden biri diğerine göre daha büyük bir baskı altında bulunmakta. Bu durumda artık bu şekilde yaşamaya devam edemeyeceğini ve etmek istemediğini belli etmeli ve eşinden onunla birlikte bu seansa katılmasını rica etmelidir.
Bu eş birlikte gelmek istemezse (çift danışmanlığına karşı gelmenin arkasında çoğu kez suçlanmaktan korkmak yatıyor), diğer eş seansa önceleri tek başına gelmelidir. Gelmeyen eşe daha sonra refakatçi olarak bir kere gelmesi teklif ediliyor. O seansta çift danışmanlığına ilişkin olası korkular hakkında konuşuluyor.