İlişkide tartışma ve çatışmalardan kaçınmanın yolları:
İlişkinizde artık sadece tartışma mı var? Size şunu temin ederim: tartışma en iyi ilişkilerde bile olur. Hatta arada sırada tartışmak (kavga etmek), bu sayede ilişki yeniden canlandırılabileceği için, avantajlı bile olabilir. Bu makaleyle nasıl doğru tartışılabileceğinizi, tartışmaları nasıl engelleyebileceğinizi ve çözebileceğinizi öğreneceksiniz.
Tartışmanın avantajları:
Tartışmanın bir ilişki için avantajlarının da olabileceğini söylediğimde çoğu kadın bana şaşkın bir ifadeyle bakıyor. Tartışmalar ilişkinin tekrar canlanmasına yol açabilir. Hiç kavga etmeyen çiftler uyumlu olma duygusundan daha çok sıkıcı bir monotonluğa kapılırlar. Bu sebepten dolayı tartışmalar çoğu zaman ilişki için canlandırıcıdır ve yerde kalmış tozları havalandırır. Bunun haricinde birlikte olma isteği de tasdiklenmiş olur. Tartışmanın ardından uyumlu ilişkiyi tekrar inşa etmek için bilinçli olarak barışma kararı alınır. İlişkide tartışma bize partnerimizi yeniden ve daha iyi anlama ve tanıma konularında yardımcı olur. Tartışma sayesinde belki partnerinizin daha önce hiç tanımadığınız yanlarının farkına varırsınız. Bunlar olumlu veya olumsuz olabilir. Tartışma aynı zamanda kendi pozisyonunuzu güçlendirmeye ve pekiştirmeye de yarar. Ayrıca tartışma bir sinyal olarak da değerlendirilebilir: Tartışmalar olmasaydı belki ilişkinizde bir şeylerin yanlış gittiğinin farkına varmazdınız. Bu sayede problemler anlaşılabilir, temizlenebilir ve bertaraf edilebilir ve böylece ilişkiniz yeni bir yöne çevrilebilir.
Tartışmak ilişkiyi canlandırabilir mi?
Evet, tartışmalar ilişkiyi canlandırabilir. İlişkiyi canlandıran tartışmaya, her zaman partnere karşı gösterilen belirli bir saygı refakat eder. Bunun anlamı, öncelikle verilen değerin kaybedilmemesidir. İlişkiyi canlandıran tartışma, acımasız sitemlerden çok, birçok konuda partnere karşı yapıcı eleştirileri yansıtır. Tartışmaya rağmen partnere değer verilir ve saygı duyulur. Tartışma esnasında, söyleneni kişisel olarak ilişkilendiren kesin “ben” mesajları verilir. Böylece ifadeler daha net, açık ve anlaşılır olur. “Her zaman” ve “hiçbir zaman” gibi genelleştiren kelimelerden de kaçınılmalıdır. Bunlar, genelleştirici karakterleri yüzünden çoğu zaman kışkırtıcı ve zarar verici etki yaratır ve zaten çoğu zaman da doğru değildir. Siz objektif ve yapıcı kalın. Değer vermenin bir ifadesi de, karşınızdaki kişiyi dinlemek ve onun fikirlerine yapıcı yaklaşmaktır. Bu esnada karşı tarafı anlamanın sağlanması gerekir. Bir tartışmanın ardından her iki taraf da ilişkide kendisinin anlaşıldığını hisseder.
Birbirinizle nasıl doğru tartışabilirsiniz?
Bir birliktelikte yapılan tartışmalarda önemli olan, birbirinizle nasıl konuştuğunuz ve birbirinize nasıl davrandığınızdır. Buna, her şeyden önce tartışma esnasında birbirinize gösterdiğiniz saygı dâhildir. Partnerinizin sözünü bitirmesine izin vermek, sözünü kesmemek de bunun bir parçasıdır. Bazen kesin bir “hayır” ifadesine götüren net sınırlar da çizilmelidir. Bu durum net pozisyonlar oluşturur ve uzun vadede partnerinizin size olan saygısını da güçlendirir. Bu, tabi ki sizin her zaman “hayır” demeniz anlamına gelmiyor. Aslında gerçekten böyle hissettiğiniz zaman bu mesajı vermelisiniz. İlişkide meydana gelen bir tartışmada partnerinize, ilişkinizin gelecekte nasıl olması gerektiğini düşündüğünüzü ve ondan neler istediğinizi söylemelisiniz.
Uzlaşmaya da açık olun ve her ikinizi de tatmin edebilecek çözümler önerin. Önemli bir nokta da zayıflıklarınızı kabullenmeye hazır olmanızdır. Tamamen açık olun ve özeleştiri de yapın. Belki bu sayede ilişkinizi uzun vadede daha da iyileştirebilir ve optimize edebilirsiniz. Hatalarınızı kabul ederseniz, bu durum sizi uyumlu bir birlikteliğe götüren bir ilk adım olabilir. Birçok insan için bu düşünülemez bile ama eğer bir hata yaptığınıza inanıyorsanız, o zaman bunun için özür dilemelisiniz. Bu davranış, partnerinizin size duyduğu saygıyı güçlendirir.
İlişkide tartışmadan kaçınma:
İlişkide tartışmalardan kaçınmak için partnerinizi çok iyi tanımanız önemlidir. Eğer baştan uzlaşmaya açıksanız ve eşinizin karşısında samimi ve açık durursanız, aslında kaçınmanın önünde hiçbir engel kalmamış demektir.
Tartışma çoğu zaman farklı fikirlerde olmaktan ve yanlış anlamalardan meydana gelir. Bunlar hakkında samimi ve açık bir şekilde konuşmayı ve bunları bertaraf etmeyi deneyin. Böylece tartışma partnerinizi yaralamadan, yapıcı bir tartışmaya dönüşür.
Tartışmayı çözmek:
İlişkide bir tartışmayı çözmek için farklı olanaklar vardır. Bir çatışma çıktığında, tartışmadan kaçıp gitmemelisiniz. Eşinizden dikkatinizi çekmek ve hatta onu dinlememek saygısızlıktır.
Her zaman gerçekten ne düşündüğünüzü ve hissettiğinizi söylemeyi deneyin. İlişkilerdeki tartışmalarda samimiyet çok önemli bir rol oynar.
Ayrıca “ben” mesajları çok önemlidir fakat partnerinizi değiştirmeye çalışmayın. Onu olduğu gibi kabul edin. Eş zamanlı olarak problemi odaklanarak çözmeye çalışmalısınız. Yaralanmış egonuz hakkında sızlanmak, uzun vadede sizi ileri götürmez. Hisselerinizi ciddiye almalısınız ve bunları dışa doğru da temsil etmelisiniz. Aynı şey görüşleriniz için de geçerli çünkü görüşlerinizin ve hislerinizin arkasında durmanızdan dolayı, partneriniz tarafından da farklı algılanırsınız. O da bu sayede sizin problemlerinizi ve bakış açılarınızı daha iyi anlayabilecek ve böylece size daha çok değer vermeyi öğrenecektir.
Öyleyse;
İlişkilerde tartışmak aslında tamamen normaldir. Önemli olan, ikinizin bunu nasıl yürüttüğünüzdür. Sitem ve kendinden kuşku duyma ile yüklü bir tartışma, uzun vadede sizi ileri götürmez. İlişkinize hak ettiği saygıyı gösterin ve tartışmayı yapıcı olarak sürdürmeye çalışın. Çözüme yönelik çaba sarf edin ve bilinçli bir şekilde kendi pozisyonunuzu aktarın. Bu esnada uzlaşmalar yapılması gerekiyorsa, bu o kadar da kötü bir şey değil. İlişkide tartışmak evlilikleri/birliktelikleri canlandırabilir ve geliştirebilir.
Samimi olarak cevap verin: Tartışmasız bir yol can sıkıcı olurdu değil mi?